חומת ברלין (Berliner Mauer) הייתה חומה שהשתרעה לאורך כולל של 155 קילומטרים, ותפקידה היה להפריד בין הצד המזרחי שבו שרר שלטון סובייטי לבין מערב ברלין ושאר גרמניה. לאחר שנים רבות בה הייתה גרמניה וברלין מחולקות נפלה החומה, וכ30 שנה אחרי, אתם יכולים לטייל בשרידי החומה שנותרו ולבקר באתרים לאורכה אשר מספרים את סיפורה של גרמניה וברלין.
גדר בטון גבוהה וארוכה – ככה נראתה חומת ברלין אשר הוקמה על ידי הסובייטים בשנת 1961, אשר שלטו בגרמניה המזרחית. לאחר מלחמת העולם השנייה חולקה גרמניה לארבעה רבעים, שאת אחד מהם קיבלה ברית המועצות ואת השאר בעלות הברית המערביות. לאחר שבשנת 1949 הקימו מדינות הברית את גרמניה המערבית, הוקמה גרמניה המזרחית כתנועת נגד וכחלק מהמלחמה הקרה: סכסוך בין גושי מתמשך בין ארצות המערב ובראשן ארצות הברית לבין ברית המועצות.
החומה, שהחליפה גדר שהייתה קיימת שם קודם לכן, הוקמה כדי למנוע מעבר בין שני צידי הגבול של אזרחים וכדי למנוע מסחר, וכן לבלום את זרם ההגירה ממזרח גרמניה למערבה. בין לילה נמנע מתושבי ברלין המזרחית לעבור לצד המערבי של העיר, ולהיפך, ובמהלך השנים נוספו עמדות שמירה ואמצעים מסוימים לאורך קו החומה שמנעו באופן כמעט מוחלט כל ניסיון לבריחה ולחדירה לשטחי אחת המדינות.
ב-9 לנובמבר 1989 בעקבות תהליכים פוליטים שונים והפגנות רבות נפלה החומה והותר המעבר בין שני חלקי גרמניה. אזרחים רבים צבאו על החומה, טיפסו מעליה ולאחר 28 שנים החומה סוף סוף נפלה וסימנה את איחוד גרמניה ואת נפילת ברית המועצות.
חומת ברלין – האתרים באזור
סיורים באתרים של חומת ברלין יכולים לספק לכם הצצה להיסטוריה של גרמניה (עוד על אטרקציות בברלין), ותוכלו לחזות בהם באמנות ובתרבות שצמחה בשנים של החילוק. מהחומה עצמה לא נשאר הרבה: היא נותצה ואנשים רבים שמרו חלקים ממנה כמזכרת ולוחות בטון שלמים נלקחו והם מוצגות ברחבי העולם באוניברסיטאות ואנדרטות שונות. אפילו בישראל קיים ייצוג לחומה: חלק ממנה נמצא בכפר האומנים עין הוד.
מה שנשאר בעיקר מהחומה הם אתרי הנצחה בחלקים מסוימים בהם נשארה החומה עומדת. ברחבי העיר פזור המסלול של החומה והוא מסומן על ידי לוחות מוזהבות ממתכת שעליהם כתוב Berliner Mauer, ובעברית: חומת ברלין.
גלריית הצד המזרחי (East Side Gallery)
גלריית הצד המזרחי היא קטע שנשאר מהחומה המשתרע לאורך קילומטר ו300 מטר והוא מציג אמנות וציורים של אמני גרפיטי בנושאים של שלום וחופש, ובתקופה של גרמניה המזרחית בעיקר הצד המערבי היה מכוסה גרפיטי. הגלריה ממוקמת ליד תחנת הרכבת המזרחית.
אתר הזיכרון הרשמי לחומת ברלין
אתר הזיכרון הרשמי הוא אתר מבקרים שבו שוחזרה רצועת המוות: בין החומה שגבלה עם הצד המערבי הוקם שטח סטרילי עם מכשולים שהופרד עם חומה עמוקה יותר בצד המזרחי, מה שיצר את רצועת המוות שתפקידו היה למנוע בריחה. בין שתי החומות היו מגדלי שמירה מכשולים ועמודי תאורה, וניתן לצפות על השחזור ממגדל סמוך.
צ’ק פוינט צ’ארלי (Checkpoint Charlie)
צ’ק פוינט צ’ארלי הייתה אחד משלושת מעברי הגבול בין גרמניה המזרחית למערבית, והוא סיים את תפקידו כ-6 חודשים לאחר פירוק החומה. כיום יש שם מוזיאון המציג את אתר, וליד תוכלו למצוא דוכני מזכרות ושחקנים מחופשים לשוטרים שיציעו לכם להצטלם איתם תמורת תשלום.
כיכר פוצדאם (Potsdamer Platz)
כיכר פוצדאם כיום היא כיכר מודרנית המוקפת בבניינים חדשים ומגדלים גבוהים, אך עד נפילת חומת ברלין הייתה הכיכר שוממה ושימשה כחלק מרצועת המוות. כיום ניתן לראות באזור מספר לוחות אבן המספרות את הסיפור של התקופה בה גרמנייה הייתה מחולקת לשניים.
מקומות פופולריים לביקור סביב חומת ברלין
אם אתם מחפשים לחקור את ההיסטוריה של חומת ברלין, יש הרבה מקומות מרתקים לבקר בהם! אחד מנקודות החובה הוא צ’קפוינט צ’רלי, נקודת המעבר לשעבר בין מזרח ומערב ברלין. כאן תוכלו לצפות בחפצים מקוריים וללמוד עוד על אירוע היסטורי זה. מקום נהדר נוסף לבדוק הוא אנדרטת חומת ברלין, הממוקמת ליד ברנאואר שטראסה. אנדרטה זו כוללת קטע מהחומה שעדיין עומד ומספק תובנה לגבי השפעתה על חיי האנשים. גלריית איסט סייד היא גם יעד פופולרי, הכולל רצועת קיר משומר עם למעלה מ-100 יצירות אמנות מצוירות עליה. כאן תוכלו להתפעל מכמה יצירות מדהימות שנוצרו על ידי אמנים מקומיים ובינלאומיים. לבסוף, אל תחמיצו את הטופוגרפיה של הטרור – תערוכת חוצות המספרת את סיפור הטרור הנאצי בגרמניה בין השנים 1933-1945. עם כל כך הרבה מקומות מעניינים לחקור, לא יהיו חסרים לכם דברים לעשות בעת ביקור באתרים הקשורים לחומת ברלין!
חוויות אוכל ייחודיות ליד חומת ברלין
רוצים למצוא חווית אוכל ייחודית ליד חומת ברלין? אז הגעתם למקום הנכון!
ראשון למעלה הוא Bierhaus Mitte, הממוקם רק כמה צעדים מהגלריה האיסט סייד האייקונית. מסעדה זו מגישה אוכל גרמני מסורתי באווירה נעימה. התפריט כולל כמה מהמנות הקלאסיות של גרמניה, כמו שניצל וכרוב כבוש. ואחרי ארוחת הערב, תוכלו ליהנות מחצי ליטר של בירה מקומית או סיידר בפטיו החיצוני שלהם.
אפשרות מצוינת נוספת היא Kantine am Berghain. מסעדה זו ממוקמת בתחנת כוח ישנה ומציעה מגוון מנות אירופאיות מודרניות. אתה יכול גם לצפות בתקליטנים מנגנים סטים חיים בזמן שאתה סועד. האווירה תוססת – מושלמת למי שמחפש משהו אירופאי.
לבסוף, יש את בורגרמייסטר בקרויצברג. המקום הפופולרי הזה מגיש המבורגרים טעימים עם כל התוספות – מושלם לבילוי לילי מהנה זוגי או עם חברים!
לא משנה לאיזה סוג של מטבח אתם משתוקקים, חוויות האוכל הייחודיות הללו ליד חומת ברלין בטוחות יכולות לספק את התיאבון שלכם!